Maria din Magdala

Maria Magdalena: femeia aleasă să fie cel dintâi martor al Învierii. Menirea ei, dar și controversa legată de ea au traversat timpurile. Ar putea fi Maria Magdalena chiar femeia timpurilor noastre? Un spectacol de teatru în co-producție, Asociația culturală ROCADE și Radio Cluj.

Premiera a avut loc în 14 octombrie 2022, la Sala de spectacole a Radio Cluj.

În această viziune regizorală, având-o în distribuție pe actrița Teatrului național din Cluj-Napoca Angelica Nicoară, spectacolul „Maria din Magdala”, după un text al lui Ion Jurcă Rovina, este o reapropiere de originile mitului Mariei Magdalena. Pe de o parte, conform tendințelor actuale de interpretare, femeia Maria din Magdala ar fi fost cea care a trăit cu Isus Hristos, cea care i-a fost mai mult decât o confidentă spirituală. Această viziune dramatică și regizorală propune o reconsiderare a rolului și locului femeii în relație cu Mântuitorul dintr-o perspectivă superioară, spiritualizată. Femeia Maria din Magdala este, de fapt, ridicată la rang de cinste de către Isus Hristos, prin acordarea încrederii de a fi prima care îl vede după înviere. Acestă demnitate acordată ei, și nu apostolilor, este recunoașterea și statuarea egalității dintre bărbat și femeie.

Acțiunea se desfășoră în perioada de după răstignirea lui Isus Hristos, în contextul în care comunitatea o respinge și o persecută pe Maria Magdalena, ea nemaigăsindu-și locul nicăieri. Femeia se găsește într-o dilemă existențială, pentru că singurătatea ei o face să regândească tot ceea ce s-a întâmplat. Nu se îndoiește niciun moment de minunile pe care le-a trăit alături de Isus Hristos, dar pune la îndoială credința ei în aceste minuni. Lumea din jurul ei își pierde credința, iar ea e chinuită de îndoială. Trecând prin acest drum inițiatic post-înviere, ajunge să înțeleagă că gestul apariției în fața ei ca primă martoră a învierii i-a redat, de fapt, statutul și demnitatea, conferindu-i un loc de egalitate cu apostolii, adică cu bărbatul.

Prin aceste proiecte susținem și promovăm dramaturgii români contemporani.

Distribuie