cropped-LOGO-ROCADE-2023-ALBASTRU-PNG.png

Noua Carte Augmentată, propusă de editura ROCADE, s-a lansat la Timișoara, capitală europeană a culturii, 2023

Sâmbătă, 11 noiembrie 2023, de la ora 17, în Librăria Cărturești Operei din Timișoara, în prezența unui public numeros, a avut loc o dublă lansare: noua editură ROCADE debutând cu primul volum de poezie din România cu conținut de realitate augmentată, Nervurile lutului de Doru Arăzan Jr. În preziua evenimentului, tot la Timișoara, la Centrul de Proiecte, masa rotundă CARTEA și TEHNOLOGIA a deschis publicului gustul pentru noutatea apariției editoriale pe piața de carte din România. E vorba de îmbinarea dintre cartea în formatul clasic, tipărit și realitatea virtuală. Evenimentele au avut loc în cadrul manifestărilor Timișoara capitală europeană a culturii, 2023, în parteneriat cu Librăriile Cărturești și Centrul de Proiecte al municipiului Timișoara.

Noutatea absolută pentru piața de carte din România o reprezintă faptul că Nervurile lutului de Doru Arăzan Jr. este primul volum de poezie care îmbină forma clasică a cărții cu conținutul de realitate virtuală. Experiența AR (augmented reality) se poate accesa prin intermediul unei aplicații specifice, ArtLink, utilizând un smartphone, o tabletă sau chiar ochelari VR. Volumul este construit conceptual pe poetica îmbinării complementare dintre vers și obiect ceramic, autorii conceptului Nervurile lutului, în vers și lut, fiind Doru Arăzan Jr. și Anca Banu-Arăzan. Ilustrațiile volumului, realizate de artistul plastic Bogdan Piperiu, prin vizualizarea cu un dispozitiv mobil, declanșează „apariția” obiectelor colecției, virtualizate prin modele 3D. Prin aceeași abordare tehnologică, cartea augmentată oferă întâlnirea virtuală cu autorul, recitând din propria creație poetică, la care se adaugă coloana sonoră compusă de artista Beck Corlan, la ocarină – sunetul lutului însoțind ceramica.

Decizia editurii ROCADE de a debuta pe piața cărții din România printr-un volum în care, în complementaritate, tehnologia realității virtuale și poezia se îmbină și se provoacă, deopotrivă, este un pariu pentru noi forme de expresie și pentru o nouă relație cu cititorul, pe de o parte, și cu critica de specialitate, pe de altă parte. Noua Carte Augmentată, pe care o propune editura ROCADE, este gândită pentru a putea fi actualizată în conținutul ei. Da! Prima carte tipărită ce va beneficia de update al conținutului, prin aceeași tehnică de vizualizare AR! Cronică literară de specialitate, rapoarte despre impresia cititorului – readers analytics -, evenimente din viața cărții, sau chiar completări de conținut pe care autorul le gândește în viitor, toate vor ajunge, prin aceeași tehnică AR, direct pe pagina cărții aflate deja în posesia cititorului.

Dar înainte de orice, Nervurile lutului de Doru Arăzan Jr. este un volum de poezie în adevăratul sens al cuvântului. Pentru orice cititor, volumul poate fi „consumat” pe stil vechi – Ce frumos sună! -, în integralitatea lui, sau/și pe stil nou – Ce veste bună! – pentru toți cei pentru care poezia se întinde dincolo de mediul tangibil, în realitatea augmentată. Evenimentul de lansare a fost onorat de prezența și intervențiile elocvente ale unor voci consacrate în mediul cultural, artistic și literar: criticul referențial al poeziei românești Al. Cistelecan, președintele Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România Cornel Ungureanu, reputatul lingvist Dan Ungureanu, compozitorul Cătălin Crețu și poetul, jazzologul și diplomatul Virgil Mihaiu. Evenimentul a fost moderat de Remus Octavian Câmpean, directorul ROCADE.

Spre final, compozitorul și artistul multimedia Cătălin Crețu a oferit perspective noi de dezvoltare a conținutului cărții augmentate, făcând o demonstrație de „sonificare” a imaginilor cărții și transformarea modelelor 3D ale obiectelor ceramice în armonie muzicală. Seara a fost încheiată de Doru Arăzan Jr., în calitate de muzician de această dată, care a acompaniat-o pe Beck Corlan într-un duet de pian și voce.

Puteți urmări aici înregistrarea integrală a evenimentului de lansare.

ROCADE – NIMIC MAI ACTUAL DECÂT VIITORUL

Distribuie