Preferințele cititorilor analizate pe baza datelor preluate în timpul lecturii asistate de aplicații AR

În luna noiembrie 2023, editura ROCADE lansa primul volum de poezie din România cu conținut de realitate augmentată (AR), Nervurile lutului de Doru Arăzan Jr. Mai mult decât ineditul lecturii în forma clasică, din carte tipărită, asistată de o aplicație AR (ArtLink) – prin care ilustrațiile se transformă în imagini 3D, iar conținutul cărții e extins prin formule audio-video îmbogățindu-i astfel contextul –, editura ROCADE venea cu o promisiune pentru piața de carte: analiza preferințelor și comportamentului cititorilor pe baza datelor generate de lectura în sine a cărții. Din perspectivă analitică, domeniul nu e nou, chiar are un nume încetățenit în societatea noastră de consum, „customer behavior” (comportamentul clientului sau consumatorului), doar că nu a fost aplicat pe piața de carte unde clieții, consumatorii sunt cititorii. Există, bineînțeles, analize pe vânzările de carte, sondaje asupra popularității autorilor și cărților, dar nu a existat pănă acum o modalitate de a avea acces chiar la actul lecturii în sine. E diferența dintre a ști câtă pâine se cumpără și a înțelege despre fiecare pâine cumpărată cum și când i-a hrănit pe cei ce au pus-o pe masă. Adică, e vorba despre a înțelege, chiar de la sursă, care ne sunt obiceiurile de a ne hrăni și atunci când vine vorba de lectură.

Încluzând conținut AR în volumul Nervurile lutului și proiectând încă din faza conceptuală a cărții complementaritatea dintre acesta și text (poeme în acest caz) și ilustrare, s-a creat posibilitatea de a prelua în timp real, în timpul lecturii, date despre comportamentul cititorului acestei cărți prin utilizarea aplicației mobile AR, Artlink. Se pot, astfel, analiza și trage concluzii despre poemele care au fost apreciate, ilustrațiile care au atras atenția, materialele audio-video și virtuale care i-au făcut pe cei ce au cumpărat volumul să își petreacă timpul citindu-l, integral sau parțial, și experimentând universul construit prin componenta de tehnologie AR. Datele preluate sunt anonimizate, cu respectarea prevederilor GDPR.

La cinci luni de la lansarea volumului Nervurile lutului, pe baza datelor analizate din 1313 vizualizări, vă putem spune că cititorii au apreciat cel mai mult poemele și obiectele ceramice: (1) Ardere (11.93%); (2) Preambul și Înlăuntrul palmelor (9.17%); (3) Zoom (8.26%).

Analiza a fost realizată pentru cititorii care au petrecut cel puțin un minut pe fiecare poem-obiect asupra căruia s-au oprit.

Prin această abordare, îmbinând cartea tipărită și tehnologia informației, editura ROCADE este și un consultant și furnizor de soluții de digitalizare, virtualizare și analiză pentru piața de carte. Designul unei astfel de cărți, pe care noi o numim „noua carte augmentată”, poate conduce la o multitudine de interacțiuni directe cu cititorii, rezultând astfel date și analize de o certă valoare atât pentru publicul larg, cât și pentru autori, editori și comunitatea literară de specialitate.

Distribuie