La 70 de ani de la moartea lui Emil Isac, pionier al simbolismului transilvănean, editura ROCADE reunește într-un volum aniversar o selecție de texte reprezentative pentru specificul modernist al creației sale. Ca notă inedită, volumul este ilustrat cu desene semnate chiar de Emil Isac.
Pe 25 martie 2024, s-au împlinit 70 de ani de la moartea lui Emil Isac, unul din reperele modernismului în literatura română. Dacă e să ne referim numai la noutatea pe care o aducea în poezia de limbă română a începutului de secol XX, poezia în proză, este considerat – pe drept cuvânt – un pionier al simbolismului și modernismului transilvănean. Cu limpezimea creatorului ajuns la esențe, Emil Isac scria, nu despre necesitatea poeziei, ci despre existența ei dincolo de mode și orgolii:
„Poezia nu este rachetă care pornește, se avântă, ca să delecteze, pentru moment, pe ahtiatul de senzații. Poezia este pretutindeni statornică: în creșterea florii, în zâmbetul de albine, în fâlfâitul de aripi al privighetorilor; poezia este întotdeauna actuală, căci trăiește în inima tuturor și fiecare viețuitoare se ridică la prețuirea vieții printr-o poezie adâncă a vorbelor tăcute ori a faptelor uitate.”
În timpul vieții, de la debutul în volum din 1908 – Poesii, impresii și senzații moderne -, Emil Isac a publicat nouă volume: poezie, dar și teatru. A avut numeroase intervenții și reacții în periodicele vremii, promovând ideea unei creații vizionare, moderne, conectată la marile teme ale lumii, detașată de contexte particulare. A fost, dincolo de orice, un umanitarist și un progresist în adevăratul sens al cuvântului. Un modernist al Transilvaniei care își păstrează actualitatea, verbul și prospețimea și la peste 100 de ani de la publicarea primelor poeme în proză.
În câteva din interviurile sale, Emil Isac a menționat posibile titluri ale unor volume pe care le-ar fi dorit publicate. Unele s-au materializat, altele au rămas doar la stadiul de titluri dezirabile. Ne-am luat libertatea de a intitula acest volum Lume și pământ, preluându-l dintr-o strofă ce se găsește în manuscris la Biblioteca „Octavian Goga” din Cluj.
„Toate erau ale tale: lume și pământ
Aur și piatră, pasăre și munți și vânt.
Ce nu era al tău: era un cal de jucărie
pe care l-ai frânt.”
Emil Isac
Realizarea acestui volum a fost posibilă prin colaborarea cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga”, Compartimentul Colecții Speciale, memorie și cunoaștere locală, Cluj, care a pus cu generozitate la dispoziția editurii ROCADE materiale originale din fondul Emil ISAC: manuscrise, desene, ziare ale vremii în care poetul a publicat. O altă sursă importantă a cercetării noastre a reprezentat-o baza de date de publicații și periodice digitalizate Arcanum, din Ungaria.
Imaginea de pe copertă, care se regăsește reprodusă integral și în interiorul volumului, este o acuarelă de mici dimensiuni, pe carton, semnată olograf de Emil Isac în anul 1902, când avea doar 16 ani. Este un adevărat „noroc” că această mică bucată de hârtie, dovadă de necontestat a talentului și vocației pluriartistice a poetului clujean, a supraviețuit până în prezent. Ne face o mare plăcere să o aducem în fața publicului, împreună cu alte câteva desene culese din manuscrisele poetului, cum este și acest autoportret în creion.
Lume și pământ, volumul de poeme în proză, poezii alese și cugetări de Emil Isac va apărea în cursul lunii septembrie, la editura ROCADE.